Felle strijd op het water tijdens finale SWKGroep schaaktoernooi

Kern Kinderopvang vaardigde haar kampioen Sam af tijdens de finale van het SWKGroep schaaktoernooi. Uit ruim 10.000 kinderen die leerden schaken kwamen zes finalisten. Zij maakten het elkaar behoorlijk lastig. Sam bleek een waardige deelnemer. Vol goede moed en met een geheven hoofd hield hij vol en deed een aantal meesterlijke zetten.

Sam speelde in de afgelopen periode heel veel partijtjes. Tot op de laatste seconde heel geconcentreerd. Op maar liefst 250 verschillende kinderopvang-, zorg- en buurtwerklocaties hebben  ruim 10.000 kinderen en jongeren leren schaken met het speciaal ontwikkelde boekje: Schaken doe je zo! Na een periode van intensief oefenen, zijn op alle locaties kwartfinales en halve finales gespeeld. De winnaars mochten op 19 juni door naar de grote finale. Het bereiken van de grote finale van het SWKGroep schaaktoernooi is dan ook niet zomaar iets. Er is door de kinderen van Kern Kinderopvang eindeloos en heel fanatiek voor geoefend. Hoewel de strategie en het vele oefenen niet hebben geleid tot de grote eretitel, vond Sam het heel erg leuk om mee te doen met de grote finale. “We hebben heel veel geleerd. Supergaaf om de finale in een groot zwembad, op het water te spelen. Schaken is echt heel erg leuk!”, vertelden de finalisten enthousiast. En hoewel Sam zich niet mocht bekronen tot schaakkoning, is iedereen natuurlijk enorm trots op wat hij bereikt heeft.

Bijzondere locatie

Decor voor het slotstuk was een zwemcentrum. De finale werd georganiseerd op een ponton, midden in het zwembad. Wilfred den Breejen, combinatiefunctionaris schaken, was aanwezig als scheidsrechter. Nog één laatste strijd werd er gestreden. Albert bleek de grote schaakkoning, hij mag zich de trotse winnaar noemen.

Waarom schaken?

De keuze om een groot schaaktoernooi te organiseren was voor de SWKGroep niet moeilijk. Alles stond dit jaar namelijk in het thema van Body & Brains. Alle kinderopvang-, buurtwerk-, en zorgorganisaties die onderdeel zijn van de SWKGroep, namen de kinderen én jongeren gedurende dit jaar mee in een wereld van optische illusies en hersenkrakers. Schaken paste hier dan ook goed bij. “De sport heeft namelijk tal van positieve effecten”, vertelt  Ad Doorneveld, voorzitter van de raad van bestuur bij de SWKGroep waar Kern Kinderopvang onderdeel van is. “De sport stimuleert de hersenen en daagt het brein uit. Waardoor je creatiever wordt en sneller problemen kan oplossen. Bovendien stimuleert schaken het geheugen en het ruimtelijk analytisch denkvermogen. Jong en oud kunnen veel leren van dit eeuwenoude strategische spel. Daarbij is schaken vooral erg leuk!”

20 juni 2019