10 tips voor een relaxte reis deze vakantie!

Gaat u ook op vakantie? In eigen land, met de auto op pad of verder weg met het vliegtuig? U wilt natuurlijk dat de vakantie voor iedereen al tijdens de reis begint. Wij delen wat tips en ideeën, zodat de vakantie al begint als u thuis de deur uitstapt.

Niet op reis, maar dagjes uit? Dan zijn deze tips ook handig voor onderweg!

1. Een goede planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak met elkaar een aftelkalender. Nog zoveel nachtjes en dan gaan we op vakantie. Zet hier ook op dat uw kinderen drie dagen van te voren wat (water)speelgoed, kleurboeken en kleurtjes klaar moeten leggen voor in de koffer. En vergeet niet op de laatste dag de favoriete knuffel in te pakken!

2. Reis zoveel mogelijk met slapende kinderen

Vertrek heel vroeg in de ochtend, zodat de kinderen nog een paar uur slapend in de auto doorbrengen. Of aan het eind van de middag, dan slapen ze wellicht na een avondetenstop en kunnen jullie nog even een stukje doorrijden naar de bestemming. Uiteraard valt dit niet helemaal te plannen met vliegreizen.

3. Plan regelmatig stops in

Reizen jullie met de auto? Plan dan regelmatig een korte stop in. Even de benen strekken, rennen op een grasveldje, een wc-bezoek, gewoon even eruit! De vakantie begint al wanneer je van huis vertrekt, maak er onderweg ook een feestje van.

4. Entertainment onderweg

Onderweg zie je van alles om je heen. Doe aan een auto-bingo! ‘Wie het eerste een rode auto ziet’. Voor wat oudere kinderen kan het met automerken. ‘Wie het eerste een groene Volkswagen ziet’. Of neem een klein doosje met wat Lego of Duplo mee. Op deze manier kunnen de kinderen echt even zelf aan de slag. Of maak een zakje met bijvoorbeeld watten erin en verstop hier kleine diertjes in. Het kind ziet niet wat erin zit, maar moet raden met voelen: een ontdekzakje. Een luisterboek doet het ook altijd goed.

5. Kleinigheidjes

Zorg voor kleinigheidjes. Zoals cadeautjes, leuk verpakte snoepjes of fruit of een bijzonder flesje water. Zodat vallen er al tijdens nieuwe dingen te ontdekken. Ieder uur, of na zoveel kilometer een cadeautje. Bijvoorbeeld bellenblaas voor tijdens een stop, de bingokaart voor onderweg entertainment, het doosje met Lego van thuis, het ontdekzakje, enz. Iets wat ingepakt is, voelt al direct als een verrassing. En welk kind houd nou niet van verrassingen?

6. Maak een schatkaart

Druk een kaart af van de route en volg deze met uw kinderen. Zo kunnen de kinderen zich voorstellen hoe ver het nog is. U kunt er ook een schatkaart van maken. Als u bepaalde punten bereikt, krijgen de kinderen een snack of een cadeautje.

7. Fotograaf onderweg

Laat de kinderen voor fotograaf spelen. Hebben ze een eigen kindercamera? Of gebruik een tablet of telefoon. Maak onderweg de mooiste foto’s van de reis. Wat vinden zij mooi, bijzonder of uniek? Laat ze dit vastleggen met de camera. U kunt ze ook opdrachten geven. Maak een beeld van iets groens, iets wat rijd, een dier enzovoort. Later bij thuiskomst hebben ze een leuk aandenken en kunnen ze aan de slag met een knutsel of een boekje.

8. Laatste redmiddel

Geen aandacht meer voor een kleurboek? Zijn ze de spelletjes murw gespeeld? En willen ze niet meer slapen? Lang leve de tablet of een dvd-speler! Afhankelijk van wat de gewoontes zijn in uw gezin, maak duidelijke afspraken met uw kinderen. Misschien niet de hele reis kijken, maar bij lange ritten kan het zeker een verademing zijn.

9. Vergeet de terugreis niet

We vergeten vaak de terugreis, terwijl die natuurlijk net zo lang duurt! Zorg dus ook voor leuk vertier op de terugweg. Het laatste wat u wil is een stresserende terugreis waardoor u heel het vakantiegevoel in 1 klap vergeet.

10. Handige spullen voor onderweg

Ik ga op autovakantie en neem mee in de auto:
– water of iets anders om te drinken
– eten (sandwiches, rijstkoeken, bananen, appels, koekjes)
– speelgoed
– kleurboek, kleurpotloden of een krijtboekje
– cd’s of een andere muziekdrager
– (audio)boeken
– tablet
– medicatie tegen wagenziekte
– een deken
– een zaklamp
– afvalzakjes
– vochtige doekjes of herbruikbare doekjes
– extra set kleren voor uw kinderen binnen handbereik. Een ongelukje is snel gebeurd en u wilt echt niet in die propvolle koffer gaan zoeken.

Vakantie in en om het huis

Ook dat is heerlijk. Vakantie in en om het huis. Hier ook wat leuke activiteiten voor thuis.

12 juli 2021