Niet vergeten, lachen is gezond

Het lenteweer komt eraan. De bomen staan in bloei. Dus er mag weer gelachen worden! Want lachen is heel gezond. Iedereen heeft af en toe een flinke lachbui nodig. Maar door alle verantwoordelijkheden ‘vergeten’ we soms om ongeremd te lachen. Probeer het maar eens met elkaar, het is echt aanstekelijk. Eventueel kan ook lachtherapie een oplossing zijn. Lachtherapie is een vorm van meditatie uit India. Het is een manier om mentaal te ontspannen en te genieten van het moment. Tijdens de therapie lacht u zomaar uit het niets, zonder reden.
Als u ongeremd lacht, stoppen de gedachtes en het piekeren, waardoor u zich helemaal kunt ontspannen.

Beter immuunsysteem

Door lachen lijken ‘grote’ problemen opeens een stuk kleiner. Door een positieve blik lijken moeilijkheden ineens overwinbaar. U ziet sneller een oplossing, doordat er minder nadruk ligt op de grootte van het probleem. Hiermee voorkomt u hevige stress. Vrolijke mensen zijn gezonder dan piekeraars, blijkt uit onderzoek. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Dit komt doordat uw hersenen tijdens het lachen het ‘gelukshormoon’ endorfine produceren. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect.

Drempel minder hoog

Lachmeditatie is niet alleen voor hippies en zweverige types. Lachtherapie is er natuurlijk voor mensen die graag lachen. Maar juist ook voor mensen die te weinig lachen. U kunt lachtherapie alleen doen, maar in een groep werkt het beter. Dit kan uiteraard ook online!

Lachen verbroedert

Ook met het gezin kan een lachsessie prima werken. Lachen verbroedert. Probeer het maar eens. Het geeft energie en brengt plezier!

Lachtips voor thuis:
• Neem het leven minder ernstig. Lach eens om uzelf.
• Lach voluit in gezelschap. Samen lachen werkt veel beter dan alleen.
• Lach met mensen mee; voor u het weet heeft u de slappe lach.
• Zoek mensen met dezelfde humor. Zo lacht u waarschijnlijk nóg vaker.
• Ga positief om met fouten. Iedereen maakt wel eens fouten. Probeer ze te relativeren en durf
om uw fouten te lachen – ook al is het pas naderhand.

31 maart 2021