Schaakmat! Het brein aan zet tijdens het schaaktoernooi

Een eeuwenoud strategisch spel waar kinderen ook nú nog van kunnen leren. De kinderen van onze organisatie leren de komende twee maanden schaken. Na het aanleren van de kneepjes van het spel, volgt een schaaktoernooi dat kinderen zelfs tot schaakkampioen van de regio kan kronen.

Kennis maken met schaken

Kinderen vanaf vier jaar maken eerst kennis met schaken, vanaf 7 jaar leren ze het spel ook spelen. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal ontwikkeld boekje, “Schaken doe je zo!”. Hierin staan naast de spelregels ook slimme zetten die de kinderen kunnen gebruiken. De schaakactiviteiten zijn onderdeel van het themajaar Body & Brains. De denksport sluit hier goed bij aan, want als iets een groot positief effect heeft op het brein, is het schaken.

Het positieve effect van schaken

Schaken is een ontdekkingstocht: wat is steeds de beste zet en wat kan de tegenstander doen? Altijd weer een uitdaging. En uitdaging stimuleert de hersenen. Schaken daagt het brein bovendien anders uit dan bij rekenen of taal gebeurt, zo worden er ook nog allerlei verbindingen in de hersenen aangelegd. Het brein wordt daardoor complexer, waardoor kinderen creatiever en sneller problemen kunnen oplossen. Tel daarbij op dat schaken het geheugen stimuleert en het ruimtelijke en analytisch denkvermogen versterkt en het is duidelijk waarom juist voor deze sport is gekozen.

Beste schaker van de regio

Maar wat heb je aan het leren van het spel, als je het niet kan spelen? Daarom gaan de kinderen vanaf 7 jaar ook écht aan de slag. Tijdens ‘Het Toernooi van Meesterzetten’ kunnen zij in praktijk brengen wat zij geleerd hebben. Zo gaan de kinderen op zoek naar de beste schaker van hun locatie. Uiteindelijk schaken de winnaars van Den Haag in mei nog eens tegen elkaar. Wie daar wint gaat door naar de finaleronde tussen alle organisaties van de SWKGroep. Daarmee is er dus een kans om de beste schaker van de regio te worden.

21 februari 2019