Sportieve samenwerking tussen BSO en FC Zoetermeer zet voort

Basisschoolkinderen scoren minder goed op motorische fitheidstesten, dan 25 jaar geleden. Op een leuke en uitdagende manier wil Kern Kinderopvang daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. Daarom heeft de organisatie een speciale buitenschoolse opvang (BSO), KIDSclub Fit & Fun bij FC Zoetermeer. “Onze activiteiten zijn gericht op fit worden door fun te hebben.”

“Het concept Fit & Fun is een sportieve aanvulling op de KIDSclub”, zegt Erna Maassen, locatiemanager bij Kern Kinderopvang. “KIDSclub is een speciale BSO voor kinderen vanaf 9 jaar. Die leeftijdsgroep wil vaak graag meer vrijheid dan een ‘normale’ BSO biedt. Bij een KIDSclub hebben kinderen inspraak in de activiteiten en de regels. De pedagogisch medewerkers begeleiden hen in het zelfstandig worden en het omgaan met bepaalde vrijheden. Daarmee maken we ook de grote stap naar het voortgezet onderwijs makkelijker.”

Fit & Fun

“Voor 9+ kinderen die dol zijn op sportiviteit hebben we de Fit & Fun”, gaat Erna verder. “Op een leuke manier gaan we aan de slag met activiteiten gericht op sport en spel. Toen we 3 jaar geleden de kans kregen om zo’n opvang te starten in de kantine van FC Zoetermeer grepen we die natuurlijk met beide handen aan. Met een kunstgrasveld voor de deur is dit de ideale plek voor een sportieve BSO.” Jacob de Boer, voorzitter FC Zoetermeer, vult aan: “Kern Kinderopvang en FC Zoetermeer versterken elkaar. Wij bieden ruimtes aan en gebruiken de pedagogische expertise van Kern Kinderopvang. We kijken hoe we die expertise inzetten op de vereniging. En samen gaan we voor een gaaf gezond breed aanbod voor de kinderen van Zoetermeer.”

Het belang

Ook ouders en kinderen bleken de kracht van de samenwerking te zien. “We begonnen met drie middagen met groepen van 7 kinderen”, blikt Erna terug. “Inmiddels zijn we ook op vrijdagmiddag open en bieden we 30 kindplaatsen! Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder scoren op fitheidstesten als je het vergelijkt met mijn generatie. Dát geeft wat mij betreft het belang van deze BSO-vorm duidelijk aan.”

Groente frietjes

Een BSO op het terrein van FC Zoetermeer. Draait het daar alleen om voetbal? “Zeker niet”, zegt Erna. “We hebben alle ruimte in de kantine en op het veld om allerlei verschillende sporten aan te bieden. En fitheid komt niet alleen van sport. Onze activiteiten richten ons daarom ook op natuur en gezonde voeding. Wij laten kinderen proeven dat een groente frietje bijna net zo lekker als een echte.”

14 februari 2020