(Voor)lezen maakt je leuker

voorlezen

Lezen is een must om je te ontwikkelen, om informatie te vergaren. Kortom: om mee te kunnen doen in de samenleving. Maar, lezen is vooral ook heel boeiend en leuk! Even weg van alles en iedereen. Duiken in een boek. Opgaan in een mooi verhaal. Een andere wereld ontdekken. Een wereld waarin de fantasie hoogtij viert.

Achteruit hollen

Het leesniveau van kinderen en schoolverlaters in Nederland holt echter achteruit. Ook veel volwassenen kunnen niet mee in onze geletterde samenleving. Het is dus erg belangrijk dat (voor)lezen volop aandacht krijgt.

Voorleesdagen

Lezen begint met voorlezen. Daarom worden van 22 januari t/m 1 februari De Nationale Voorleesdagen georganiseerd. Het thema is: Lezen maakt je leuker. Voor peuters en kleuters is het vaak lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen lijkt kinderen te helpen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen. ‘Hoe is het om klein te zijn? ‘Hoe is het om groot te zijn?’ Hoe is het om ziek te zijn?’ ‘Of straatarm?’ Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Op veel kinderdagverblijven en scholen wordt er gedurende deze dagen extra veel voorgelezen, vaak in de vorm van een voorleesontbijt.

Moppereend

Het prentenboek dat deze dagen centraal staat is ‘Moppereend’. Deze eend gaat in dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die de eend juist proberen op te vrolijken door te vragen of deze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het chagrijn van Eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven Moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan!

Op de website van De Nationale Voorleesdagen vind je vele tips die van voorlezen een nog groter feest maken. Zoals het samen praten over het boek, stemmetjes gebruiken om het boek echt tot leven te laten komen, herhalen, herhalen en herhalen. En een gouden tip is: kies boeken die je zelf ook aanspreken (humor, spanning).

22 januari 2020