Week van de Lentekriebels

KERN_kinderen

Van 18 tot en met 22 maart is het de Week van de Lentekriebels.Een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs waarin les wordt gegeven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In de Week van de Lentekriebels maken de scholen kennis met het thema van dit jaar: Ik wil het graag weten. Het is een leuke manier en een goed begin om schoolbreed aandacht te geven aan relationele en seksuele vorming. 14 jaar geleden is deze projectweek begonnen met 24 deelnemende scholen. Tegenwoordig is dit uitgegroeid naar meer dan 2500 deelnemende scholen!

Ook de BSO doet mee

Omdat de buitenschoolse opvang vaak samenwerkt met scholen, proberen wij ook bij dergelijke thema’s aan te haken. Seksuele ontwikkeling start namelijk niet in de pubertijd, maar openbaart zich al vanaf de geboorte. Een baby ervaart lichamelijk al wat hij wel of niet prettig vindt. Daarna leert een kind nee zeggen en wordt het zich bewust van het feit of hij of zij een jongen of meisje is. Ook vriendschappen en verliefdheden worden gaandeweg de ontwikkeling belangrijke onderwerpen voor kinderen.

Het is belangrijk om ook op de BSO aandacht te schenken aan dit thema. Kinderen staan nog heel open voor normen en waarden. Wij zijn ons bewust van de rol die wij hebben bij de begeleiding van de kinderen en de vragen die zij rondom dit onderwerp hebben. Niet alleen tijdens deze week, maar het hele jaar door. Daarom werken wij eveneens met onze eigen thema’s. Dit jaar is dat ‘Het jaar van Body & Brains’.

13 februari 2019